Rechten & plichten

In aanraking met de politie geweest

De politie is er om toezicht te houden, je te helpen in nood, maar ook om de orde te handhaven.

Jongeren informatie punt

Als je iets doet wat strafbaar is, ligt het aan je leeftijd wat er gebeurd. Als je minderjarig bent, dus jonger dan 18 jaar, krijg je meestal een lagere straf van de kinderrechter. Je mag dan ook kiezen voor een werkstraf via Halt. Ben je ouder dan 18 jaar dan val je onder het volwassen strafrecht. Je moet voor de rechter komen en je krijgt een strafblad. Bij jongeren vanaf 16 jaar kan de rechter soms beslissen dat het misdrijf zo ernstig is dat het onder het volwassen strafrecht valt.
 

  • Boete
    Een boete is een heel lichte straf, bijvoorbeeld voor door rood fietsen. Als je de boete op tijd betaalt, is er niets aan de hand. Als je jonger bent dan 12 jaar krijg je een gesprek met je ouders. De acceptgiro krijg je gewoon thuis gestuurd.
  • Gele Kaart
    De Gemeente Haarlemmermeer werkt met gele kaarten voor jongeren die in een groep overlast veroorzaken op straat. Het is een waarschuwing in de vorm van een gele bekeuringsbon. Als je een gele kaart hebt gehad van de politie, krijgen je ouders een brief. Veroorzaak je hierna voor een tweede keer overlast dan volgt er een proces verbaal en moet je naar de kinderrechter.
  • De Kinderrechter
    Ben je jonger dan 18 jaar en moet je naar de rechter, dan ga je naar de kinderrechter. Die bepaalt hoe hoog de straf is die je krijgt en of je in aanmerking komt voor een straf via Halt.
  • Halt
    Halt staat voor: het alternatief. Bij Halt krijg je de kans om je fout goed te maken door een werk- of leerstraf uit te voeren. Soms moet je gemaakte schade wel terugbetalen. Als je je goed aan de afspraken houdt, wordt de zaak niet naar de rechter doorgestuurd en, als je jonger bent dan 16 jaar, krijg je geen strafblad. Halt is voor jongeren van 12 tot 18 jaar.
  • Jeugddetentie
    Dit is de zwaarste straf die je als minderjarige kunt krijgen. Je moet dan naar een gevangenis voor jongeren. Je hebt hierna bijna altijd een strafblad.
  • Strafblad
    Als je iets hebt gedaan dat strafbaar is, dan wordt dat vermeld in een register – je hebt een strafblad. Een strafblad is vervelend, want je krijgt daardoor geen verklaring van goed gedrag. Zo’n verklaring heb je nodig voor sommige banen en dat betekent dat je dat werk (voorlopig) niet kunt doen. Een strafblad blijft vanaf het moment dat je straf afloopt nog 4 jaar bewaard. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag de rechter bepalen dat je geen strafblad krijgt of dat je strafblad maar 2 jaar bewaard wordt.

 

Dit doet de politie ook:

De politie probeert ook problemen te voorkomen door bijvoorbeeld les te geven op scholen of door met jongeren te praten. Het politiebureau bij jou in de wijk, het wijkteam, kan je ook helpen bij problemen. Bij sommige wijkteams is een jeugdprofessional actief. Hij of zij besteedt extra aandacht aan jongeren.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488