26 jun - Apps en sites met risico's
Dat je voorzichtig moet zijn met wat je op Facebook plaatst weten de meeste mensen inmiddels wel. Grooming, cyberpesten, project X feesten en sextortion zijn inmiddels uitgebreid in het nieuws geweest.
Maar jongeren zitten tegenwoordig niet meer alleen op facebook. Sterker nog, het is allang niet meer zo populair als iedereen denkt. Hun interesse in facebook neemt steeds meer af en ze wijken uit naar sociale platforms waar ze hun vader niet tegenkomen en foto's kunnen plaatsen zonder hun oma te shockeren.
Deze nieuwe vormen van communiceren hebben ook weer hun eigen gevaren en vragen erom dat er voorzichtig mee om wordt gegaan.
Uit onderzoek is gebleken dat instagram inmiddels het meest populaire sociale netwerk is onder jongeren. Van 7200 ondervraagden bleek 76% actief op instagram tegenover 45% op facebook.
Instagram is een beetje achtergebleven op het gebied van beveiliging (HTTPS) en het is daarom relatief gemakkelijk om iemands account te kraken. Het is daarom belangrijk dat je je settings zo instelt dat alleen je vrienden je foto's kunnen bekijken (standaard staat dit op publiek). Ga naar: 'edit your profile' en zet 'posts are private' op aan.
Snapchat
Deze 12+ app is erg populair onder jongeren. Het probleem is dat snapchat meer privacy beloofd dan ze waar kunnen maken. De foto's die je stuurt verdwijnen na 10 seconden weer van het beeld maar iedere ontvanger kan hiervan gewoon een screenshot (schermafbeelding) maken en deze vervolgens verder verspreiden. En er bestaan tegenwoordig apps (bv. snapsaved) die ervoor zorgen dat de images van snapchat helemaal niet meer 'verdwijnen'. Dus ga er gewoon van uit dat de foto's die je hiermee verstuurt best nog ergens anders terecht kunnen komen.
Yik Yak
Met deze applicatie is het mogelijk om anoniem of onder een andere naam berichten te sturen. Anderen die deze app op hun telefoon hebben, ontvangen berichten die worden verstuurd binnen een straal van 2,5 kilometer.
In de Verenigde Staten wordt deze anonieme socialmedia-app al langer gebruikt door leerlingen van middelbare scholen om elkaar of leraren te pesten of om te roddelen. Ook in Nederland veroorzaakt het programmaatje onrust. Doordat je anoniem berichten kan plaatsen en iedereen binnen je bereik deze kan ontvangen is cyberpesten een groot risico. Wees voorzichtig hoe je hiermee omgaat.
Tinder
Deze dating app zoekt vrijgezellen bij jouw in de buurt. Wanneer twee mensen elkaar 'ge-liked' hebben kunnen ze elkaar privé berichten sturen.
Hoewel het eigenlijk een app voor volwassenen is kan iedereen van 13 jaar en ouder zich inschrijven. Laatst is ook gebleken dat 7% van de gebruikers tussen de 13 en 17 jaar oud is. Tinder beweert dat gebruikers van 13 tot 17 jaar alleen andere gebruikers van dezelfde leeftijd kunnen zien. Maar in werkelijkheid nemen ze de gegevens over van je facebookprofiel over en daar is je leeftijd heel makkelijk te veranderen of te 'faken'. Pas dus erg op met wie je contact opneemt via deze app. Pedofielen en loverboys liggen nml. op de loer.
Ask.fm
Ask.fm, een onder tieners bijzonder populaire sociaalnetwerksite waar surfers anoniem vragen kunnen stellen en beantwoorden. Vooral jonge internetgebruikers vinden vlot de weg naar Ask.fm. Voor pesters is die anonimiteit een erg handig om zo goed als ongehinderd pijnlijke of agressieve boodschappen de wereld in te sturen. Er zijn wereldwijd meldingen van cyberpesterijen via deze site, met als dieptepunt de zelfmoord van een gespest 16-jarig meisje in de Verenigde Staten, eind vorig jaar.
Kik messaging
Kik is een instant messaging app die zeer populair is onder jongeren, en nu al 90 miljoen gebruikers kent. Je kunt er anoniem mee kletsen, maar ook browsen en allerhande zaken delen.
Hoewel de gebruikers ouder moeten zijn dan 13 is dat in de praktijk wel anders, en diverse mediabronnen waarschuwen dan ook voor de gevaren voor deze jonge kinderen. Zo staat het hoog op de lijst van The 8 Worst Apps for Your Kids. Kik heeft dan ook geen mogelijkheid om leeftijden te checken. De App Store en Common Sense Media raten deze app op 17+, omdat het veel over online daten gaat. Kik is erg goed geïntegreerd met andere media. De combinatie van Kik en Instagram is dan ook best gevaarlijk omdat seksuele foto’s op deze manier snel gedeeld zijn.
Nieuwe media brengen nieuwe gevaren met zich mee dus zorg ervoor dat je een beetje op de hoogte bent voordat je jezelf er mee inlaat.
Wil je zo min mogelijk risico lopen volg dan deze regels:
- Doe je facebook op slot. Zorg dat je profiel alleen door je vrienden te bekijken is.
- Als je iemand niet kent accepteer dan geen vriendschapsverzoek.
- Als je iets privé wil houden post het dan niet op het internet. Je weet echt nooit zeker of iets niet verder zal verspreiden.
- Geef nooit je echte adres aan iemand.
- Zorg dat je telefoon beveiligd is met een code.
- Klik niet op links die je niet vertrouwd.
- Log altijd uit. Sluit niet alleen de pagina.
- Zorg voor goede wachtwoorden voor je social mediasites. Dus niet alleen de naam van je huisdier of favoriete voetbalclub.
- Als je iets tegenkomt wat echt niet kan, meld het! Vertel het een ouder of leraar of meld het online Dat is echt de enige manier om het te stoppen.
Vragen formulier
Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488