Hoe zit het met leerplicht?
Op weg naar je diploma, zodat je daarna een vervolgopleiding kan doen of kan gaan werken. Soms gaat het niet zo soepel en krijg je met leerplicht of RMC te maken. Vaak heeft dat een reden; je wordt bijvoorbeeld gepest, je hebt problemen thuis of je hebt een verkeerde studiekeuze gemaakt.
Leerplicht en startkwalificatie
Volgens de leerplichtwet ben je tot het jaar waarin je 16 wordt volledig leerplichtig. Dat betekent dat je de hele week naar school moet. Daar haal je je startkwalificatie. Je startkwalificatie haal je zodra je een mbo-2 of een havo/vwo diploma hebt gehaald. Met zo'n diploma op zak maak je tot twee keer zoveel kans op een baan.
Ongeoorloofd schoolverzuim is strafbaar en de leerplichtambtenaar heeft de mogelijkheid om jongeren naar Halt te sturen. Er is vaak een achterliggende reden voor verzuim. Vanuit leerplicht wordt er veel gedaan om dit te voorkomen. Daarvoor werkt leerplicht samen met de jongere zelf, school, ouders, met jongerenaanbod en waar nodig met hulpverlening. Leerplicht is gemandateerd vanuit de gemeente om zorgaanbod in te zetten. Dit betekent dat zij hulp mogen inschakelen als ze zich zorgen maken over jou.
Kwalificatieplicht
Als je 16 en 18 jaar bent, maar je hebt nog geen diploma, dan geldt de kwalificatieplicht. Jongeren gaan naar school of volgen een leer-werktraject tot zij de startkwalificatie hebben behaald. Een startkwalificatie is een havo of vwo-diploma of een diploma van middelbaar beroepsonderwijs. Een vmbo-diploma is geen startkwalificatie.
De startkwalificatie geldt niet voor jongeren in het praktijkonderwijs, zeer moeilijk lerende kinderen en meervoudig gehandicapte kinderen. Deze kinderen en jongeren moeten wel tot achttien jaar naar school.
Regionaal Meld- en Coordinatiepunt (RMC)
Ben je tussen de 18 en 23 jaar of ouder en ga je niet meer naar school, dan helpt het RMC jou bij het oplossen van de problemen waardoor je niet meer naar school gaat. Een trajectbegeleider helpt je bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste studie of het regelen van geld om naar school te gaan.
Je hoeft daarvoor trouwens niet 5 dagen per week naar school. Als je wil mag je leren en werken, bijvoorbeeld via de BOL opleiding van het MBO.
In dit filmpje van leerplicht en RMC van de gemeente wordt helder uitgelegd hoe dit werkt voor Haarlemmermeer.
Hulp nodig?
- Team Leerplicht/RMC van de gemeente, telefoon 0900 1852, of via leerplicht@haarlemmermeer.nl of rmc@haarlemmermeer.nl
Vragen formulier
Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488