10 sep - Puntkomma

Nee hoor niet weer de zoveelste trend onder hipsters of yuccies: een puntkomma laten tatoeëren. Degene die dit hebben doen namelijk mee aan een beweging die gaat onder de naam #ProjectSemicolon. Project Semicolon wil hoop geven aan hen die vechten met depressie, zelfmoord, verslaving en zelfverwonding.

Het idee is simpel: teken of tatoeëer een puntkomma op je lichaam om bewustzijn te vragen voor geestelijke gezondheidsproblemen en de keuze om door te gaan met je leven. Daar staat de puntkomma ook voor, vertelt de website:

"Een puntkomma wordt gebruikt als een schrijver had kunnen beslissen om een zin af te sluiten, maar er voor koos dat niet te doen. Jij bent de schrijver en de zin is jouw leven."

De grondlegger van het project, Amy Bleuel, vertelt dat ze zelf ook geestelijke gezondheidsproblemen had, inclusief zelfmoordpogingen en zelfverwonding. Maar de movement begon uiteindelijk met haar vader. Hij vocht tegen een depressie, voor hij zijn eigen leven nam in 2003. “Dat was heel zwaar voor me”, zegt ze. “Het doel van het project was om mijn vaders verhaal te vertellen. Ik deed het eerst als een soort eerbetoon.”

Het begon allemaal in april 2013, toen Amy een soort Semicolon Day opzette. Mensen werden opgeroepen via social media om een puntkomma op hun pols te tekenen. Wees trots op het feit dat je de keuze hebt gemaakt om verder te leven, wat je ook hebt meegemaakt.

En dat ging goed, héél goed zelfs. Amy schat dat de eerste keer zo’n 500.000 mensen eraan meededen. Het hele jaar bleven mensen elkaar steunen, en de beweging is de laatste tijd alleen maar populairder geworden.

Project Semicolon is nu een manier geworden om met elkaar verbonden te raken, vooral via de hashtag #ProjectSemicolon. Mensen die vechten met depressies, zelfmoordgedachtes of andere geestelijke gezondheidsproblemen vinden op deze manier steun bij elkaar, en helpen elkaar om ook hun zin door te zetten.

De reacties zijn natuurlijk overweldigend positief, vertelt Amy: “Mensen weten dat ze niet alleen zijn, dat er nog andere zoals hen zijn.”

Project Semicolon is een geweldige manier om steun te zoeken bij elkaar, maar het is geen professionele hulpinstantie. Als jij of iemand die je kent, vecht met geestelijke gezondheidsproblemen, neem dan contact op met pratenonline.nl van het jeugdriagg of met sensoor.  Praten helpt.

Twijfel je of je hulp nodig hebt? Dan zou je deze test kunnen doen. Je kan ook deze nog even bekijken.

 

bron: ondertussen.nl

 
 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488