26 Mar - Zo overleef je de coronaweken zonder feestjes: ‘Geniet van het missen van dingen’
Veel jongeren zochten het eerst weekend na Corona maatregelen, ondanks alle adviezen en maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coranavirus tegen te gaan en niet met z’n allen bij elkaar te kruipen, toch de kroeg op. Een weekendje niet stappen was voor hen geen optie. Mogelijk was de angst iets te missen, de fear of missing out, te groot.
Therapeut Evelyn Prinsen houdt zich al langer bezig met de behandeling van jongeren die kampen met FOMO, de Fear Of Missing Out. Ze legt nog even uit wat het betekent. ,,Door sociale media kun je altijd en overal zien waar mensen mee bezig zijn. Je ziet iedereen elke dag carrière maken, de wereld rondreizen en pronken met aankopen. The sky is the limit tegenwoordig. Dat zorgt er bij velen voor dat de druk om nóg beter te presteren hoger wordt. Sommige gaan daar aan onderdoor.”
Constant ‘aan’
Het Trimbos Instituut kwam afgelopen jaar met een onderzoek over kwetsbare jongvolwassenen met psychische problemen. Ook hier komt het verschijnsel terug. Volgens Marloes Kleinjan van het Trimbos is het in Nederland een probleem, maar zijn er nog geen precieze cijfers over FOMO over het algemeen. ,,Wel geeft een deel van de jongeren aan dat ze er behoorlijk last van hebben. Zij hebben vaak het gevoel dat ze ergens bij moeten horen en populair moeten blijven. Deze behoeften moeten vervuld worden, dat gaat vaak samen met ergens bij aanwezig zijn.”
Dat is iets wat dit weekend ook naar voren kwam. Ondanks dat het nadrukkelijk werd afgeraden naar de kroeg te gaan gingen mensen tóch. Kleinjan ziet hier ook een mogelijke link. ,,Het zou kunnen dat jongeren die hoger scoren op FOMO meer geneigd zullen zijn geweest om toch naar de kroeg te gaan, ondanks de maatregelen. Ze zijn sneller geprikkeld om naar een plek te gaan waar anderen zijn, omdat ze anders iets missen. Dat leidt bij hen tot stress.”
De fear of missing out is volgens haar geassocieerd met psychische problemen. In een eerder onderzoek uit 2017 van studenten van de Universiteit van Amsterdam zie je ook terug dat het vooral jonge mensen zijn die er last van hebben. Hierin wordt ook gewezen op de rol van sociale media. Jongvolwassenen staan constant ‘aan’ en voelen de druk om alles te delen. Prinsen denkt dat FOMO een factor is bij de burn-out die sommigen krijgen. ,,Zij hebben vaak, doordat ze niets willen missen, overvolle agenda's. Ze raken overprikkeld, omdat ze maar blijven doorgaan zonder rust. Dat zorgt ervoor dat het uiteindelijk lichamelijk en mentaal gewoon te veel wordt.”
Burn-out
Ook Frank* (31), voormalig cliënt van Prinsen, heeft in zijn studententijd jaren geworsteld met de aandoening. ,,Ik had toen nog geen idee wat ik later wilde gaan doen en was zo actief mogelijk. Ik liet niets aan het toeval over en wilde niets missen, want dan zou ik daar mogelijk later spijt van kunnen hebben. Toen ik wist wat ik wilde doen met mijn leven, had ik alsnog de angst dat ik het niet op de juiste manier voor elkaar zou krijgen.”
Hij merkte de invloed van FOMO in de tijd dat hij kampte met een burn-out. ,, Ik wilde alle ballen in de lucht houden. Mijn doel was om zo veel mogelijk te doen in beperkte tijd. Ik ging tot diep in de nacht op stap met vrienden en vervolgens stond ik 's ochtends vroeg naast mijn bed om te trainen voor de marathon. Tegelijkertijd mochten mijn schoolprestaties hier niet onder lijden, want dan zou ik grote kansen kunnen missen. Dat breekt je uiteindelijk op. Je lichaam gaat protesteren en je komt met jezelf in de knoop. Dan komt het besef dat het zo niet langer door kan gaan.”
Zelfacceptatie
Therapeut Prinssen benadrukt dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven in deze tijd. ,,Er zijn zoveel prikkels waardoor het makkelijk is om te kijken naar wat anderen wel hebben en jij niet. Daardoor worden mensen onrustig en ontevreden. Zelfacceptatie is dan iets waar ze zich meer mee bezig moeten houden. Doe waar jij gelukkig van wordt en waar jij energie uit haalt, daarbij is het verstandig om af te kicken van sociale media. Hoe minder je van anderen ziet, hoe meer je je op jouw persoonlijke doelen kan focussen en je niet het idee hebt dat je iets mist. Ik vertel als laatste ook altijd dat het goed is om nee te zeggen, de wereld vergaat niet als jij ergens niet bij bent.”
Voor Frank is rust het belangrijkste handvat. ,,Zolang mijn doelen duidelijk zijn, kan ik goed zien waar ik tijd voor maak. Op deze manier loop ik mezelf niet voorbij en maakt het me niet uit of ik bepaalde dingen mis. Ik moet blijven zeggen tegen mezelf dat ik in mijn handjes mag knijpen met het leven dat ik heb. Tevredenheid is zo belangrijk en iedereen die kampt met FOMO, moet vooral daarover na blijven denken. Het is iets dat je moet trainen, dat kost tijd maar het is zeker de moeite waard.”
JOMO
Hoewel veel jongvolwassenen dus vaak bang zijn iets te missen, is er -niet geheel onverwacht- ook een tegenbeweging gaande, namelijk JOMO: de Joy Of Missing Out. Uit een enquête van de Engelse krant The Independent van vorig jaar blijkt dat steeds meer millennials hiervoor kiezen. Ze zitten liever een avond op de bank dan dat ze in de kroeg rondhangen. Deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat tijd voor henzelf belangrijk is om gelukkig te zijn. Deze groep zegt steeds vaker en makkelijker nee tegen activiteiten waar ze waarschijnlijk anders wel naartoe waren gegaan.
Door het coronavirus gaan veel jongeren wellicht de heilzame werking van JOMO ervaren. Marloes Kleinjan is gecharmeerd van het idee. ,,Ik denk dat het juist in deze tijd iets belangrijks is om even weg te gaan uit de drukte van het dagelijks leven. Mindful attention kan een belangrijke factor zijn. Even de rust terugbrengen in je hoofd.” Daar kun je voor zorgen door alleen al een vrij moment te plannen in je agenda.
Bron: AD
Photo by Samantha Gades on Unsplash
Vragen formulier
Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488