26 Mar - Dossier Mentale gezondheid: Autisme

Wat is autisme en wat is een Autisme Spectrum Stoornis?

Moeilijk contact leggen, vreemde gedragspatronen, problemen in de communicatie en moeite om informatie goed te verwerken. Hieraan herken je iemand met een vorm van autisme (Autisme Spectrum Stoornis). Het is belangrijk om te weten wat er aan de hand is als iemand dit soort problemen heeft. 

Geen persoon is hetzelfde

Sommige kinderen of jongeren met autisme zijn erg op zichzelf gericht en sluiten zich af van de buitenwereld. Andere kinderen of jongeren zijn juist heel extravert en vragen enorm veel aandacht. Ook slaapproblemen of bijvoorbeeld agressief gedrag kunnen voorkomen bij autisme, of bij een verwante stoornis. 

Verschillende vormen 

Autisme beïnvloedt de werking van de hersenen. Daardoor heeft iemand moeite om losse delen informatie samen te brengen tot een betekenisvol geheel. De stoornis heeft invloed heeft op sociaal en emotioneel gebied, maar ook op het denken en op de taal. Er bestaan geen medicijnen tegen, maar wél kunnen medicijnen bijkomende (gedrags)problemen verminderen. Er zijn verschillende uitingsvormen van autisme. De meest bekende vormen zijn:

  • het klassieke autisme
  • de stoornis van Asperger
  • PDD-NOS

Bron ; Kenter Jeugdhulp

Hulp nodig? Herken je je in het filmpje? Wil je meer weten, of in contact komen met een hulpverlener? 

  • Kenter: Kenter helpt kinderen en jongeren én hun ouders bij het omgaan met autisme en helpt bij de zoektocht naar een goede ontwikkeling.
  • Ggzingeest voor hulp en ondersteuning, diagnose
  • Prezens: ondersteuning voor (kinderen en) jongeren
  • Arkin; biedt ook mentale hulp in de omgeving Kennemerland, Haarlemmermeer
  • Mail of WhatsApp onze jongeren adviseurs van het JIP, wij bieden je een luisterend oor. We denken met je mee, en als je hulp wilt,  kunnen we met je meekijken waar en hoe je dat het beste aan kunt pakken. 

Kopp/KOV groepen
Deze afkorting staat voor Kinderen met ouders met Psychische Problemen (KOPP), en kinderen van ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Wellicht heb jij zelf mentale problemen, een diagnose, of ben je veel thuis aan het zorgen voor (een van je ) ouders. Autisme komt bijvoorbeeld ook vaker voor binnen families, en soms hebben ouders (met of zonder diagnose) ook daardoor psychische problemen. 

 Herken jij je hierin? Er zijn verschillende groepen speciaal voor jou! Er zijn groepen voor 12-16 jaar, en 16 plus groepen (Time4U). Dit zijn laagdrempelige groepen; je merkt dat je niet alleen bent, want je spreekt anderen die ook ouders hebben waarbij meer aan de hand is. 
Als je veel meemaakt thuis, omdat één van je ouders psychische problemen of verslavingsproblemen heeft, is het belangrijk om daar over te kunnen praten. Dit geldt o.a. voor kinderen van ouders met autisme. Interesse, weten wat deze groepen voor je kunnen betekenen?

Contact en aanmelden

Meer filmpjes/info/inspo

Bronnen: Kenter, Ingeest/Prezens
 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488