4 Mar - Belasting terugvragen van je bijbaantjes of zomerbaan.. Het kan weer!

Hoe vraag ik belasting terug?

Ga je naar school en heb je een bijbaantje, vakantiewerk of een stageplek? Dan kun je in de meeste gevallen belasting terugvragen.

Hoe vraag je belasting terug?

Je kunt belasting terugvragen als je meer dan 16 euro aan loonheffing hebt betaald. Je vraagt belasting terug voor elk kalenderjaar waarin je hebt gewerkt. Om het geld ook echt te krijgen, moet je het Aangifteprogramma op Belastingdienst.nl/jongeren doorlopen. Voor ieder jaar is er een apart programma. Je kunt ook de app downloaden.

Ben je vorig jaar of het jaar daarvoor vergeten belastingaangifte te doen? Geen ramp. Je kunt dit nog doen voor de afgelopen 5 jaar.

Hoeveel belasting kan jij terugvragen?

Als je werkt, worden er op je inkomen automatisch belasting en sociale premies ingehouden. Dit heet loonbelasting. Scholieren betalen vaak meer loonbelasting dan uiteindelijk hoeft. Bij de berekening gaat de Belastingdienst er namelijk van uit dat je het hele jaar werkt. Dit is meestal niet zo en daardoor kun je vaak geld terugkrijgen.

Aan het eind van het jaar, als je precies weet hoeveel je dat hele jaar hebt gewerkt, kun je bij de Belastingdienst berekenen hoeveel je in totaal aan belasting had moeten betalen. Heb je meer betaald dan nodig was? Dan krijg je geld terug.

DigiD

Om je belastingaangifte op te sturen, heb je een DigiD-code nodig. Dit is een digitale handtekening. Zorg dat je de DigiD-code niet aan anderen doorgeeft, het is een persoonlijke code.

Wat heb je nog meer nodig?

Dit heb je nodig om het aangifteformulier in te vullen:

  • Burgerservicenummer: die vind je op je ID-kaart of paspoort
  • Je rekeningnummer
  • Jaaropgave(n)
  • Je DigiD-code

Ging je met het openbaar vervoer naar je bijbaan? En was de reisafstand meer dan 10 km? Dan heb je misschien recht op reisaftrek. Daarvoor moet je weten hoeveel reiskostenvergoeding je van je werkgever hebt gekregen en hoe ver de afstand tussen je werk en je huis precies is.

Heb je wel gewerkt, maar heb je geen arbeidscontract en was je dus niet in loondienst? Dan heeft je werkgever geen belasting betaald. Dat is bijvoorbeeld het geval als je inkomsten had uit een krantenwijk of uit freelance-opdrachten. Je kunt dan geen belasting terugvragen.

De jaaropgaaf

De jaaropgaaf is een overzicht van het totaal verdiende loon bij een werkgever in een kalenderjaar. Hierop staat ook wat er in totaal is ingehouden aan loonbelasting en premie volksverzekeringen. In januari/februari ontvang je de jaaropgave van het jaar daarvoor. Je ontvangt een jaaropgaaf maar één keer. Staat erop dat er meer dan 16 euro aan loonheffing is ingehouden? Dan kun je belasting terugvragen.

Bedenk goed waar je afgelopen jaar gewerkt hebt. Het kan aardig wat geld schelen als je een werkgever bent vergeten. Bij sommige uitzendbureaus moet je de jaaropgave zelf opvragen. Maar ook zonder jaaropgave kun je belastingaangifte doen. Op het laatste loonstrookje van het jaar staan de totaalbedragen aan inkomsten en betaalde belasting van het afgelopen jaar.

De studenten- en scholierenregeling

Omdat je als scholier meestal nog niet veel verdient, hoef je vaak geen belasting te betalen. Je kunt er dan voor kiezen om de belasting meteen met je loon mee te laten uitbetalen in plaats van het aan het einde van het jaar terug te vragen. Zo heb je je geld dus sneller. Je kunt over dat jaar dan meestal geen belasting meer terugvragen.

Wil je gebruikmaken van deze regeling? Vraag deze dan samen met je werkgever aan met het formulier Opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling). Het formulier lever je in bij je werkgever. Ook moet je een loonbelastingverklaring invullen.

Hulp bij invullen?
Mail ons op jiphaarlemmermeer@gmail.com en 1 van onze jongeren adviseurs kijkt met je mee!

Zie ook de belastingdienst

Bron: Nibud

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488