13 mei - Kun je een vriend of familielid in huis nemen? En hoelang mag dat?
Als een vriend of familielid tijdelijk geen woning heeft, mag je diegene dan in huis nemen? Zoals de mensen in dit Radar Forum-topic. En hoelang mag diegene bij jou logeren voordat dit consequenties heeft? Radar zoekt het uit.
Afhankelijk van je woonsituatie
Of (en hoelang) je iemand in huis mag nemen, is afhankelijk van je eigen woonsituatie. Heb je een huurwoning? Dan kun je iemand vaak voor vier weken bij jou thuis laten logeren, maar dit kan per huurcontract verschillen. Kijk dit daarom goed na en overleg met je verhuurder.
Als je een koopwoning hebt, kun je iemand in principe zonder problemen tijdelijk bij je laten inwonen. Bijvoorbeeld je neef die geen studentenkamer kan vinden. Dat legt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis uit.
“Je mag diegene dan laten bijdragen in de verbruikskosten, zoals elektra, gas en water. En je hoeft dit niet te melden bij de gemeente of hypotheeknemer.”
Formele verhuursituatie
Volgens de woordvoerder verandert de situatie als je een kamer of deel van je huis gaat verhuren aan je neef en dus een huurovereenkomst met hem afsluit.
“Als een huurder zich inschrijft op het woonadres van de verhuurder is er een formele verhuursituatie”, legt de woordvoerder uit. “Dat is niet zo in het eerste geval waarbij je iemand helpt door hem of haar tijdelijk bij je te laten wonen, bijvoorbeeld als je familie en vrienden tijdelijk onderdak biedt.”
Toestemming van verhuurder of hypotheeknemer
En als er sprake is van een formele verhuursituatie, moet je dit bij verschillende instanties melden. Om te beginnen heb je als huiseigenaar toestemming van je hypotheeknemer nodig om überhaupt een kamer te kunnen verhuren.
Lees verder
Kamer verhuren? Deze regels hanteert jouw hypotheekverstrekker
Als je in een huurwoning woont, heb je toestemming nodig van je verhuurder. Als er namelijk een verbod op onderhuur is, mag je logischerwijs geen kamer verhuren.
Controleer ook goed of jouw gemeente hier regels over heeft en of je aan deze regels voldoet.
Melden bij verzekeraar
Ook moet je het melden bij de verzekeraar waar jij je opstal- en inboedelverzekering hebt afgesloten. De woordvoerder van Vereniging Eigen Huis vertelt: “Als er schade is door bijvoorbeeld brand of lekkage en achteraf blijkt dat de woning door een of meerdere huurders werd bewoond, kan dat namelijk nadelige gevolgen hebben voor de dekking van de verzekering.”
In het ergste geval zal de dekking zelfs helemaal vervallen. Bijvoorbeeld als blijkt dat brandschade op zolder is ontstaan door een zelf gecreëerde onverantwoorde, risicovolle situatie zoals een ondeskundig aangelegd keukentje.
Gevolgen voor uitkering, toeslagen en belastingen
De inkomsten die je binnenkrijgt door het verhuren van een kamer moet je overigens ook opgeven bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting als dit 5.998 euro of meer per jaar is.
Ook kan het gevolgen hebben voor de hoogte van je eventuele bijstandsuitkering of aanvullende inkomensvoorziening ouderen. Veel gemeenten trekken die inkomsten die je met verhuur verdient namelijk van deze uitkering af.
Als je een huurwoning hebt, kan het daarnaast ook invloed hebben op je huurprijs. Bij het berekenen van de inkomensafhankelijke huurverhoging of -verlaging telt namelijk het inkomen van iedereen die op het adres staat ingeschreven mee.
Heb je nog vragen hieromtrent? Neem aub contact met ons op. Kijken we mee in jouw situatie. App ons: 06-46192488
Bron: programma Radar van de Avro/Tros
Vragen formulier
Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488