Homo, lesbisch, bi, transgender?
Niet iedereen valt op iemand van het andere geslacht. Sommige jongens vallen op jongens (homoseksueel), sommige meisjes vallen op meisjes (lesbisch) en sommige mensen vallen op jongens en meisjes (bi-seksueel). Dat is niet raar, maar het kan wel moeilijk zijn. Vooral als je het nog nooit aan iemand vertelt hebt of als je ermee gepest wordt. In dat geval kan het helpen om er met iemand over te praten, bijvoorbeeld iemand die je vertrouwt of iemand van het COC of het Switchboard.
Voel je je somber of word je gepest? Op Sense vind je links naar hulp.
Op deze websites vind je goede informatie over homo, lesbisch of bi:
- Sense.info
Ontdek of je op jongens of meisjes valt en informatie over coming out en meer hulp. - Coming Out
Hier vind je veel goede tips en je kunt met andere jongeren praten in een chat en forum. - Comingoutzone
Informatie en verhalen over coming out. - CHJC
Vereniging van Christelijke Homo's en Lesbiennes.
Transgender
Een transgender heeft het gevoel ‘in het verkeerde lichaam’ te zitten of voelt zich zowel mannelijk als vrouwelijk. Een transgender is niet per se homo of lesbisch. Heb jij het idee dat je transgender bent? Of ben je verliefd op een transgender? Dan kun je bij Sense terecht voor informatie en hulp. Je vindt hier uitgebreide informatie over wat transgender is, over in transitie gaan en over geslachtsaanpassing.
Discriminatie
Ben je lastiggevallen of heb je te maken gehad met verbaal of fysiek geweld om je seksuele geaardheid? Doe dan altijd aangifte! Er zijn verschillende plekken voor hulp:
- Heb je te maken (gehad) met een situatie van geweld in de privésfeer? Dan kun je terecht voor informatie, hulp en advies bij een Steunpunt Huiselijk Geweld. Je kunt hier ook aangifte van doen.
- COC Landelijke belangenvereniging voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Zet zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie. Bij het COC leggen ze helder uit hoe en waarom je aangifte doet (of melding maakt), en de consequenties.
- Anti-Discriminatiebureau. Ben je slachtoffer geworden van een incident waarbij sprake was van discriminatie? Naast de politie, kun je contact opnemen met een antidiscriminatiebureau bij jou in de regio.
Veiligheid in de buurt
Heb je last van buurtbewoners die moeilijk doen over jouw seksuele voorkeur en/of gender identiteit? Het is aan te raden om contact op te nemen met een sociaal wijkteam in jouw buurt, of met de buurtregisseur. Voor hulp en handvaten neem contact op met Natuurlijk samen.
Veiligheid op school
zijn er medeleerlingen die vervelend doen vanwege jouw seksuele voorkeur of genderidentiteit? Laat dit dan weten aan je mentor, een leerlingenbegeleider, vertrouwenspersoon of school maatschappelijk werker. Zijn kunnen met je meedenken over wat je hier aan kunt doen.
Lees ook:
Vragen formulier
Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488