29 jun - Steeds minder jongeren doen vakantiewerk
Vrijwel iedereen doet het of heeft het wel eens gedaan: in je tienerjaren tijdens de zomervakantie een veel te laag betaald baantje aannemen. Simpelweg omdat je ouders vinden dat je maar eens wat moet doen, omdat je graag je cv op jonge leeftijd wat wil opfleuren, of omdat je ondanks het lage loon wel lekker veel uren kan maken en zo toch nog een aardig zakcentje verdient. Uit onderzoek van FNV Jong blijkt nu echter dat steeds minder jongeren voor zo'n vakantiebaantje te porren zijn. Het aantal jongeren dat vakantiewerk doet is gezakt van 77 procent naar 71 procent.
De reden? Jongeren worden steeds minder goed uitbetaald. De al slecht betaalde vakantiebaantjes gaan nog verder omlaag in loon, waardoor jongeren niet meer de behoefte voelen om voor een habbekrats hun bed uit te komen. Waar het gemiddelde uurloon in 2013 rond de 8 euro lag, daar is het inmiddels gezakt naar 6,96 euro zo meldt Rtl Z.
Werkstress
Een andere reden voor het laten liggen van een vakantiebaan kan voortkomen uit het feit dat jongeren die wel een vakantiebaan nemen steeds meer werkstress ervaren. Volgens FNV Jong ervaart ruim 63 procent, van de jongeren die een vakantiebaantje heeft, werktstress. De vakbond deed het onderzoek onder ruim 400 jongeren. Onregelmatige werkroosters, vervelende bazen of collega's, hoge werkdruk: allemaal factoren die bijdragen aan de stress bij jongeren. Hoe werkgevers er dan voor kunnen zorgen dat een vakantiewerker in een prettige omgeving terecht komt? De werkgevers moeten meer personeel inzetten in de zomerperiode en mogen meer complimentjes uitdelen. Voor veel jongeren is het toch de eerste keer dat er serieus buiten de deur gewerkt wordt, een compliment kan dan wonderen doen. Ook voor de arbeidsporoductiviteit.
Allochtone jongeren
Waar de behoefte in een vakantiebaantje steeds meer lijkt af te nemen, zijn er ook jongeren die wel graag aan het werk zouden willen maar niet makkelijk aan de slag komen. Slechts de helft van de allochtone jongeren zegt makkelijk een vakantiebaan te kunnen vinden. Van de autochtone jongeren vond 63 procent snel en makkelijk vakantiewerk.
Uurloon vakantiewerk
De meeste jongeren werken trouwens niet de hele zomer: meestal gaan ze tussen tussen de drie en zes weken aan de slag. Meisjes werken daarbij langer dan jongens. Horeca is het meest populair, maar verdient opvallend genoeg niet het meest. Wie tijdens zijn zomervakantie het meeste geld wil verdienen kan het beste in de zorg aan de slag.
1. Zorg/welzijn (10,65 euro per uur)
2. Bouw (10,09 euro per uur)
3. Kantoor (9,27 euro per uur)
4. Recreatie (8,75 euro per uur)
5. Schoonmaak (7,10 euro per uur)
6. Industrie (7,02 euro per uur)
7. Detailhandel (5,97 euro per uur)
8. Horeca (5,91 euro per uur)
9. Landbouw (5,02 euro per uur)
Bron:Metro nieuws
Foto bron: ANP
Vragen formulier
Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488