6 okt - Week van de eenzaamheid; jongeren en eenzaamheid #hoedan?
Naar schatting acht procent van onze jeugd tussen 12 en 25 jaar is eenzaam. Dag in, dag uit worstelen deze jongeren - kinderen soms nog - met dat mistroostige gevoel van er niet bij horen. Met het verdriet van geen of nauwelijks contacten hebben, met mobieltjes die akelig zwijgen. Daar is nog weinig aandacht voor. Maar in Veghel ontstond het project Join us: ‘Wil je vrienden? Kom bij ons!’
Alleen zijn of eenzaam, hoe kon ik dat kennen?
Ik hoefde alleen maar naar huis toe te rennen,
met een gat in mijn kop, of een broek vol met scheuren,
mijn moeder was thuis, dus wat kon me gebeuren?
Rob de Nijs bezong dat weemoedige verlangen naar die onbezorgde kindertijd. Toen het leven nog lief was, je niet alleen werd gelaten, toen je zeker nooit eenzaam was. Want een kind kan niet eenzaam zijn, toch? En jongeren zitten elke dag op school tussen andere jongeren, hebben een rijk sociaal leven, staan via hun mobieltjes de godsganse dag in contact met jan en alleman.
Zeker. Maar toch kampt naar schatting acht procent van onze jeugd tussen 12 en 25 jaar met aanhoudende gevoelens van eenzaamheid. Zij kennen het mistroostige gevoel van er niet bij horen, het verdriet van geen of nauwelijks vrienden hebben, om telefoons die akelig zwijgen. Acht procent, dat zijn 250.000 jongeren in Nederland, achthonderd van de 10.000 in een middelgrote gemeente als Meierijstad. Zij ervaren elke dag hoe eenzaamheid hun leven vergalt.
Geen gewichtige therapie
In Veghel startte pedagoog Jolanda van Gerwe (32) twee jaar geleden Join us. Een stichting die deze jongeren helpt contact te maken met anderen. Zij kunnen hier dankzij gemeentelijke subsidie gratis terecht, zonder verwijzing, zonder indicatie, zonder gerichte jeugdhulpvraag, zónder drempel. Elke twee weken komen ze een avond bijeen. Die vullen de jongeren zelf in, een spelletjesavond, bowlen, een bbq.
Ondertussen leren ze bijna spelenderwijs dat contact leggen niet eng is, en hoe ze eenmaal gesloten vriendschappen kunnen behouden. En nooit valt hier het woord eenzaam. Jolanda van Gerwe: ,,Daarmee krijg je geen jongere binnen. Dus wij zeggen: Zoek je meer vrienden, kom bij ons! Eenmaal binnen kun je ze helpen.” Niet met gewichtige therapie of beladen gesprekken. ,,Maar door een veilige sfeer te scheppen, dan komt contact vanzelf op gang.”
De stichting heeft inmiddels zes groepen, twee in Veghel, een in Schijndel, Eindhoven, Gemert en Beek en Donk. Uden en Roosendaal starten binnenkort. Jaarlijks nemen nu al 120 jongeren deel aan het project, dat beschikt over veertien groepsleiders en drie coaches. Er wordt samengewerkt met Jeugdcentra Stichting Compass in Uden en Buro Cement in Eindhoven. ,,Die samenwerking willen we uitbreiden.”
Tot nog toe is Join us de enige in Nederland die deze jongeren begeleidt en zo probeert te voorkomen dat zij in de jeugdhulpverlening belanden. De Radboud Universiteit in Nijmegen doet onderzoek naar de methode van Join us. Jolanda van Gerwe: ,,Wij kunnen met preventief ingrijpen hogere kosten op langere termijn besparen. Een globale inschatting leert dat een euro hier zes euro waard kan worden.”
Zelfmoordgedachten
Onlangs wijdde Brandpunt+ een uitzending aan Join us. De tv-makers hadden 800 jongeren ondervraagd, daarvan gaf 46 procent aan zich soms of vaak eenzaam te voelen. De meerderheid daarvan, 61 procent, zei daar niet altijd met leeftijdsgenoten over te durven praten. Die cijfers moeten we wel nuanceren, zegt Jolanda van Gerwe.
,,Natuurlijk zijn er meer jongeren die zich wel eens alleen voelen. Maar de groep waar wij het over hebben is chronisch eenzaam, die heeft er dag in dag uit last van. Als we hen niet helpen, zullen de problemen groter worden, tot depressies en zelfmoordgedachten aan toe.” Ook de Haagse politiek ziet de ernst van de zaak in. PvdA en D66 willen dat zorgminister Hugo de Jonge zo snel mogelijk actie onderneemt om eenzaamheid onder jongeren terug te dringen. Die is dat echter vooralsnog niet van plan
Bron: BD.nl
Vragen formulier
Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488