22 aug - Werkt aftersun echt beter op een verbrande huid?

Je kent het wel: net iets te lang in de zon gezeten en te laat met insmeren. Status: verbrand! Gevolg: een pijnlijke rode huid. Maar goed, dan smeer je het toch gewoon in met aftersun? Of is dat minder onschuldig dan het lijkt?

Wat betekent ‘verbranden’?

We vragen het aan dermatoloog Mary-Ann el Sharouni van het UMC Utrecht. “Wat er gebeurt als je huid verband is dat er een ontstekingsreactie ontstaat in je huid.” Hierbij worden er stoffen gevormd, radicalen onder andere, die je huid en je huidcellen en dus je DNA kunnen beschadigen. Je huid schrikt en begint zich te verdedigen tegen het zonlicht.

Aftersun to the rescue!

Het enige wat je dan wil is een zogenaamde ontstekingsremmer genaamd aftersun, hopend dat de pijn afneemt. Want als we de flesjes moeten geloven zou aftersun dé oplossing zijn. Verkoelend en herstellend voor je huid. Dat zou komen door de plantaardige extracten die worden toegevoegd en een beschermend of ontstekingsremmend effect zouden hebben. Maar is dat wel zo? “Aftersun is niet iets wat ik als dermatoloog zou adviseren. Waar ik en collega’s moeite mee hebben is dat het suggereert dat het je huid herstelt. Een goede marketingtruc, maar het is klinkklare onzin.”

Die plantaardige extracten zoals aloë vera en menthol zouden moeten werken als wondermiddel voor je rode huid. Dit is getest op muizen en onder kunstmatige omstandigheden bij mensen. Uit die studies blijkt dat dit nauwelijks iets doet. En als het iets zou doen zit het in zulke hoge concentraties erin dat het onmogelijk is om het in een crème te krijgen. Daarnaast is het niet lang houdbaar. Niet handig als ze in het drogisten of supermarkt schap komen te staan.

Het tegenovergestelde

Maar pas op. In sommige aftersun zit ook alcohol en/of parfum waardoor de huid ‘frisser zou aanvoelen’. “Je kunt beter uitkijken voor dit soort ingrediënten als je verbrand bent. Deze kunnen de irritatie en ontsteking van de huid juist erger maken. Het heeft dus een tegenovergesteld effect.”, meent el Sharouni.

Wat dan wel?

“Het belangrijkste is natuurlijk het voorkomen van verbranden. Wat veel mensen niet weten is dat de schade aan je DNA al optreedt voordat je rood wordt. Ik kan daarom het belang van insmeren niet goed genoeg benadrukken.” Ben je toch helaas verbrand dan is het volgens el Sharouni belangrijk om een vocht inbrengende crème te gebruiken zonder irriterende ingrediënten als parfum of alcohol.

Bron: Keuringsdienst van Waarde
 

JIP Haarlemmermeer - Summertime

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488